۱ – آیا بیماران هموفیلی در مدرسه و یا اساسا محیط های تحصیلی نیاز به مراقبت های خاصی دارند ؟
۲ – چه توصیه هایی ضرورت دارد به به معلمین مدارس و مدیران در این رابطه بشود؟
بسیاری از معلمین مدارس که اطلاعاتی هم درباره بیماری هموفیلی دارند ممکن است تصور غلطی از خونریزی داشته باشند. آنها فکر می کنند که خونریزی بیماران هموفیلی و دیگر مبتلایان به اختلالات انعقادی سریع تر از مردم عادی است در صورتی که اساسا” این فکر غلط است. خونریزی بیماران هموفیلی مانند مردم عادی است. نکته اصلی آن است که برای توقف این خونریزی ها بیماران هموفیلی می بایشت پروتئینی ( فاکتوری ) را که در خون انها وجود ندارد، را تزریق نمایند.
در مجموعه اختلالات انعقادی خونریزی های مفصلی و عارضه معلولیت در بیماران هموفیلی شایع است و این بیماران نیاز به مواظبت های خاص دارد. ضربه و جراحت در کلیه اختلالات انعقادی موجب خونریزی و به وجود آمدن مشکل برای این بیماران است. مانند دیگر انسان ها خونریزی های خطرناک در این بیماران ، خونریزی های داخلی و خونریزی مغزی است. در هر حادثه منجر به ضربه به ناحیه سر ، مسئولین محیط های آموزشی می بایست موضوع را با دقت پیگیری و فرد حادثه دیده را به مراکز درمانی هدایت کنند.
از هرگونه تزریق عضلانی به این بیماران می بایست خوداری نموده و مصرف آسپرین و دیگر داروهای حاوی آسپرین برای این بیماران مجاز نیست.
توصیه های مراقبتی برای بیماران هموفیلی و مبتلایان به دیگر اختلالات انعقادی در محیط های آموزشی
دبستان – راهنمایی – دبیرستان
۱-کمک های اولیه در رابطه با دانش آموزان هموفیلی در هر حادثه ای مانند دیگر دانش آموزان است ، اما می بایست به سرعت امکان بهره مندی دانش آموز از درمان اصلی از طریق تماس با والدین یا مراکز درمانی از آنجمله برای افراد زیر ۱۵ سال بیمارستان کودکان تبریز با شماره های تماس ۴ – ۳۵۲۶۲۲۵۰ درمانگاه خون و برای افراد بالای ۱۵ سال بیمارستان امام رضا (ع) با شماره های تماس ۹ – ۳۳۳۴۷۰۵۴ درمانگاه خون شهید قاضی میسر گردد. و یا در ساعات اداری با تلفن دفتر کانون هموفیلی استان بشماره ۳۳۳۵۳۲۳۰ و یا شماره همراه مدیر کانون هموفیلی استان ۰۹۱۴۸۸۷۸۸۲۸ تماس حاصل نموده و هماهنگی های لازم را به عمل آورید . گزارش دقیق نوع حادثه و صدمه وارد آمده نقش مهمی را در درمان اولیه این دانش آموزان دارد .
۲- در صورت اعلام نیاز والدین امکان نگهداری داروی مورد نیاز احتمالی دانش آموزان با هماهنگی و اطلاع معاونان و مربی یا مسئول بهداشت مدرسه در محیط های آموزشی فراهم گردد.
۳- از شایعترین خونریزی ها در بیماران هموفیلی خونریزی در مفاصل آنها است. معلمان و مدیران شایسته است، به اظهار دانش آموز مبنی بر وقوع خونریزی توجه نموده و فورا امکان اطلاع والدین از این اظهار و پیگیری های بعدی را فراهم فرمایند.
در دانش آموزان دختر خونریزی ماهیانه شایان همین توجه فوری است.
۴- بیماران هموفیلی برخی از حرکات ورزشی و برخی ورزش ها را نمی توانند انجام دهند اما اساسا از ورزش معاف نیستند. ورزشهای مناسب با این بیماران از طریق مراکز درمانی این بیماران توصیه شده و والدین موظف به ارائه آن به مسئولین مدرسه و معلمین ورزش مدارس هستند.
۵- غیبت های دانش آموزان به مدت ۲ روز در ماه با تائید والدین و بیشتر از آن با گواهی مراکز درمانی هموفیلی موجه گردد.
۶- در صورت وقوع حادثه ای برای دانش آموز در ایام امتحانات که منجر به عدم شرکت وی در جلسه امتحان گردد پس از ارائه گواهی مراکز درمانی خاص این بیماران در سراسر کشور انتظار می رود جهت اخذ امتحان خارج از موعد از دانش آموز مبتلا به هموفیلی و مبتلایان به دیگر اختلالات انعقادی اقدام شایسته معمول گردد.
۷- با توجه به مشکلات مفصلی و عضلانی بیماران هموفیلی بهتر است با توجه به امکانات مدرسه اختصاص کلاس این بیماران در طبقات همکف یا اول باشد که برای جلوگیری از بالا رفتن از پله ها در حفظ سلامت این بیماران بسیار موثر است
۸- با توجه به اینکه خونریزی ماهیانه دختران مبتلا به اختلالات انعقادی عملا غیر طبیعی است ، به این معنی که ” شدت و حجم و مدت بیشتری می تواند داشته باشد ” و استراحت آنان یکی از عوامل موثر در حفظ سلامت آنان طی این دوره است . غیبت این دانش آموزان تا ۲ روز در ماه بدون گواهی پزشک با تائید والدین موجه گردد.
۹- کلیه معلمین و پرسنل اداره کننده مدرسه می بایست از بیماری دانش آموزان هموفیلی می بایست مطلع باشند. اما اطلاع دانش آموزان و همکلاسی های دانش آموز هموفیلی از بیماری آنها بایستی با موافقت والدین و دانش آموز انجام پذیرد.
۱۰ – دانش آموزان هموفیلی مانند دیگر دانش آموزان با آمادگی قبلی درمانی و رضایت والدین در اردوها و بازدیدهای علمی و گروهی تفریحی مدارس شرکت نمایند. حضور پرستار معرفی شده والدین و یا یکی از والدین در کنار معلمین و مدیران در این نوع برنامه ها می تواند بسیار ارزنده و مفید باشد. به هیچ عنوان نمی بایست این دانش آموزان از این برنامه ها توسط مسئولین مدرسه محروم گردند.
۱۱- به انجمن های اولیاء مربیان مدارس توصیه می شود در مناسبت های خاص نسبت به اطلاع رسانی عمومی در رابطه با بیماری هموفیلی و دیگر اختلالات انعقادی به والدین و دانش آموزان اقدام نمایند.
انجمن حمایت کننده این بیماران به نام کانون هموفیلی ایران در استان آذربایجان شرقی جهت هر نوع همکاری با مدارس در این حوزه اعلام آمادگی نموده است.
بازدید: 1322