استفاده از کلیه منابع و امکانات از جمله مدیریت صحیح و فراگیر منابع انسانی در جامعه یکی از شاخص های توسعه پایدار می باشد ، سرمایه انسانی از مهمترین سرمایه های یک کشور محسوب می شود .
برنامه ریزی ، سازماندهی و بهره وری این سرمایه عظیم ، برقراری تعادل منطقی و مطلوب بین سرمایه گذاری زیربنایی با استفاده از کلیه امکانات مادی از یک طرف و توسعه فناوری و بهره وری و توانمندسازی نیروهای کار و نیز فراهم نمودن زمینه اشتغال و ایجاد فرصت های شغلی برای قشرهای مختلف جامعه با در نظر گرفتن مجموعه توانمندی ها ، همچنین محدودیت های جسمی ، ویژگی های شخصیتی آنها از وظایف اساسی دولت و نهادهای ذیربط در کشور می باشد .
یکی از ویژگی های اساسی کار آفرینان در جامعه برنامه ریزی و استفاده از نیروی کار انسانی با در نظر گرفتن توانمندی ها و محدودیت های آنها و آموزش و استفاده مناسب از افراد جهت خلق و آفرینش پدیده ای خارق العاده در عرصه های تولید و ارائه خدمات در جامعه و کشور است .
در نظام های مردمی ، از جمله نظام جمهوری اسلامی ایران و بر اساس قوانین و مبانی دینی ، مردم به عنوان صاحبان اصلی کشور شناخته می شوند .
کلیه منابع ، معادن و امکانات متعلق به مردم است و دولت به عنوان خدمتگزار مردم ، مسئولیت برنامه ریزی ، سازماندهی و اجرای امور و حفاظت و نگهداری از این منابع و امکانات و همچنین اجرای برنامه توسعه پایدار و مستمر و استفاده بهینه از این امکانات را برای نسل کنونی و نسل های آینده کشور بر عهده دارد .
در این راستا برنامه ریزی ، سازماندهی و استفاده از منابع عظیم نیروی انسانی و ایجاد فرصت های متعدد و فراگیر شغلی ، با توجه به توصیه ها و دیدگاه های مردم که به طور عمده از طریق سازمان های مردم نهاد که به دلیل ماهیت ویژه خود ، مسائل و مشکلات را در لایه های درونی و زیرین جامعه بهتر دیده و می شناسد ، یکی از الویت ها و وظایف اصلی دولت و نهادهای دولتی است .
ایجاد فرصت های شغلی مطلوب در جامعه ، علاوه بر حرکت توسعه پایدار و مزیت های متفاوت از جمله افزایش رفاه و کاهش فقر موجب ارتقاء سطح سلامتی ، گسترش فرهنگ کار و مقابله مؤثر با مفاسدی همچون اعتیاد و تنبلی و از سوی دیگر موجب کاهش چشمگیر بیماری های فراگیر جسمی و روانی در جامعه و کشور می گردد .
علاوه بر لزوم نگرش عمومی بر ایجاد اشتغال و فرصت های شغلی مطلوب برای عموم ، توجه ویژه به قشرهای خاص از جمله بیماران خاص و صعب العلاج و معلولان ، در جامعه ضرورت دارد .
اول این که بر اساس مواردی که گفته شد ، اشتغال مناسب با توانمندی ها و محدودیت های شخصی ، نقش اساسی در کاهش فشارهای روانی ناشی از بیماری های جسمی دارد و این افراد به دلیل بیماری و معلولیت ، بیشتر در معرض این فشارها قرار دارند .
دوم اینکه بیماران هموفیلی به دلیل بالا بودن هزینه های سنگین و مستمر داروئی و درمانی نیازمند منابع درآمد اقتصادی مستمر و مطمئن و مزایای تابعه کار دارند .
مطالعات و بررسی های گسترده نشان دهنده ارتباط مؤثر بین ذهن و جسم انسان و نقش مهم امنیت روانی و رضایت شغلی و احساس مفید و مؤثر بودن در جامعه و به عبارت دیگر سر بار جامعه نبودن ، در سلامتی جسمی و روانی بیماران خاص و صعب العلاج است .
در حوزه بیماران هموفیلی ، با توجه به این که این افراد از نظر استعداد و توانایی های شغلی به هیچ عنوان کمتر از سطح عمومی جامعه نمی باشند و صرفاً وجود یک نقص ژنتیکی در عوامل انعقادی خون نمی تواند مانع بروز و ظهور توانایی ها و استعدادهای آنها در فعالیت های شغلی و اجتماعی در جامعه باشد .
بررسی ها و تحقیقات اولیه حکایت از آن دارد که اشتغال مطلوب و مناسب برای این بیماران ، احساس امنیت ، رفاه و آسایش به دنبال دارد و به طور چشمگیری به کاهش خونریزی های خودبخودی یا طول زمان خونریزی های دیگر و در نتیجه کاهش مصرف فرآورده های خونی گرانقیمت ، کاهش طول درمان و معلولیت های مفصلی را به دنبال دارد .
علاوه بر اشتغال مناسب برای بیماران که موجب کاهش فشارهای گسترده روانی حاصل از بیماری و مشکلات تابعه آن از جمله معلولیت ها و آلودگی های ویروسی است و بیمار هموفیلی شاغل نسبت به بیماران هموفیلی فاقد شغل بهتر با محیط اجتماعی و مشکلات بیماری خود کنار می آیند .
شایان ذکر است سازماندهی و برنامه ریزی و ایجاد اشتغال مناسب برای بیماران هموفیلی ، علاوه بر یک ضرورت عمومی ، یک حرکت ملی و اساسی در کاهش درد و رنج و کاهش هزینه های سنگین دارویی و درمانی در کشور می باشد و همه بخصوص مسئولان دولتی و غیردولتی و کانون هموفیلی ایران می بایست ادامه مطالعات و بررسی های انجام شده و تعمیق این اطلاعات و فراهم نمودن زمینه اشتغال گسترده و مطلوب بیماران در کشور را به طور جدی در دستور کار خود قرار دهند و به آن توجه نمایند .
نگارنده : دکتر صبری نقاشیان
به نقل از فصلنامه زندگی کانون هموفیلی ایران سال نهم شماره هجدهم بهار ۱۳۸۶
بازدید: 893